Υποκλασματοποιημένα σχήματα – Υψηλή δόση ακτινοθεραπείας

ΥΠΟΚΛΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΕΠΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΥ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ

Υποκλασματοποιημένα ονομάζονται τα σχήματα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ακτινοθεραπείας  του Μαστού, του Πνεύμονος και του Προστάτου, όταν χορηγείται  υψηλή δόση ακτινοθεραπείας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις των ασθενών και απαιτείται ένδειξη σε ποιες από αυτές έχει εφαρμογή.

Έχει αποδειχθεί, ότι η θεραπεία αυτή είναι ισοδύναμη των πολυήμερων σχημάτων (16  ημέρες αντί για 30 ), αλλά απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία εκ μέρους του ακτινοθεραπευτή για τον καλό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των παρενεργειών, οι οποίες είναι εντονότερες από την κλασική υποκλασματοποίηση.

Στόχος των υποκλασματοποιημένων σχημάτων, είναι η συντόμευση της θεραπείας  του ασθενούς στον μισό χρόνο των ανάλογων συνεδρίων που απαιτούνται για την περίπτωσή του. Εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς   συντομεύει στο μισό τον χρόνο της θεραπείας  και την οικονομική επιβάρυνση.

Ενδείκνυται  και για ανακουφιστικές θεραπείες ασθενών.

Eχει αποδειχθεί απόλυτα ισοδύναμο με την κλασιική κλασματοποίηση, για τον καρκίνο του μαστού.  Είναι ιδανικό για τις γυναίκες πού μένουν μακρυά από το νοσοκομείο ή εκείνες μεγαλύτερης ηλικίας.

Απαιτεί ιδιαίτερη ικανότητα και εμπειρία από τον ακτινοθεραπευτή ιατρό γιατι ενέχει μεγαλύτερο βαθμό ακτινικής αντιδράσεως του μαστού και θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τον σχεδιασμό της ακτινοβολητέας περιοχής.

PHOTOGALLERY: (πατήστε στην εικόνα για να την δείτε σε πλήρες μέγεθος)

Αφήστε μια απάντηση