Ακτινικές Αντιδράσεις

ΟΙ ΟΞΕΙΕΣ ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οσο προοδεύει η ακτινοθεραπεία και κτίζονται οι συνεδρίες , θα παρουσιασθουν οι ακτινικές αντιδράσεις, με πρώτη το ελαφρό κοκκίνισμα του δέρματος,το  ακτινικό ερύθημα.
Οι οξείες αντιδράσεις οφείλονται στην  ακτινική αντίδραση των υγιών ιστών  του δέρματος (ερύθημα) του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα (βλεννογονίτιδα με δυσκαταποσία), του λάρυγγα (δυσφωνία, βράγχος) του λεπτου εντερου (διάρροιες)  της ουροδόχου κύστεως (κυστίτιδα με δυσουρικά συμπτώματα).

Διαφέρουν σε ένταση στον κάθε ασθενή, συνήθως όμως είναι ελαφρές και αυτοπεριοριζόμενες. Ειναι ένας δείκτης γιά το πως αντιδράτε εσείς και ο όγκος σας στην ακτινοβολία και ως ένα βαθμό ειναι αποδεκτές.

Οι περισσότεροι από εσάς θα ολοκληρώσετε την ακτινοθεραπεία με ήπιες αντιδράσεις, Βαθμού 1 –2  με βάση το τετραβάθμιο σύστημα της EORTC.

Η γιατρός θα σας  έχει προετοιμάσει για την εμφάνισή τους και θα φροντίσει για την αντιμετώπισή τους. Μην περιμένετε να σας συστήσει πανάκριβα φάρμακα  …απλες μέθοδοι και συνήθη σκευάσματα  είναι πολύ πιό αποτελεσματικά

Οι υδατικές κρέμες τύπου aquathenol, bepanthol για το δέρμα, οι πλύσεις  με διάλυμα χαμομηλιού με σόδα και ασπιρίνη για το στόμα και τον φάρυγγα, η λήψη αεριούχων ποτών και χυμού ροδιού ή σταφυλιού για την κύστη, τα υπόθετα υαλουρονικου οξέος για το ορθό, μία απλή αντιδιαρροϊκή δίαιτα και χάπια imodium για την εντερίτιδα.

Σε  εντονότερες αντιδράσεις  θα σας συστήσει αντιβίωση, παυσίπονη αγωγή, σκεύασμα με δεξαμεθαζόνη ή ακόμη  θα τροποποιήσει ή και θα σταματήσει προσωρινά την ακτινοθεραπεία.

Να γνωρίζετε επίσης ότι σε απόλυτα ειδικές περιπτώσεις, (καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, ταχεία κλασματοποίηση ή καρκίνος τραχήλου μήτρας) και μόνον μετά από επιστημονική απόδειξη  η γιατρός σας θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ακτινοπροστατευτικής φαρμακευτικής ουσίας  αμιφοστίνη, σε καθημερινή ενδοφλέβια έγχυση.

Το ίδιο ισχύει και για  την χορήγηση σκευασμάτων της συμπληρωματικής διατροφής  και μόνο σε περιπτώσεις έντονης απώλειας βάρους και αδυναμίας πρόσληψης επαρκούς τροφής από έντονη  ακτινική στοματίτιδα…

Εχει αποδειχθεί ότι το προστατευτικό  περιβάλλον της Ελληνικής οικογένειας ,με την  σύζυγο που μαγειρευει  ξεχωριστά για σας και δημιουργεί ορεκτικά γεύματα και τονωτικους βιταμινουχους χυμους ,με τους  φίλους σας που σας ενθαρρύνουν για μιά  έξοδο στην ταβέρνα ,με την  μητερα που σας πιέζει για μια μπουκιά ακόμη, όλα αυτά είναι αποτελεσματικότερα απο την οποιαδήποτε  τεχνητή διατροφή!

Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας  σε γυναίκες με καρκίνο τού ενδομητρίου και του μαστού,η σε  άνδρες με καρκινο του προστάτου μην εκπλαγείτε εάν η γιατρός σας σας υποβάλλει σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ευτυχώς για σας η καθημερινή προσέλευση στο τμήμα, η αλλαγή του τρόπου ζωής, η λήψη άφθονων υγρών λόγω της ακτινοβόλησης και η ειδικη διατροφη  σας κάνουν να χάνετε κιλα χωρίς καν να το καταλάβετε!

Οσο γιά το κάπνισμα αυτο αποτελεί για σας πλέον μια παλια συνήθεια.

 

ΟΙ ΟΨΙΜΕΣ ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η ακτινοβολία καταστρέφει ιστούς. Καποιοι δεν αναγεννώνται πλήρως και τα όργανα έτσι  αναπτύσσουν ουλές, στενωμένα  και μη λειτουργικά αγγεία, ατροφικούς βλεννογόνους, στενωμένους  αυλούς, ινώσεις ή  ακόμα και νεκρώσεις.

 

Τα όργανα που πλήττονται είναι:

  •  ο υγιής πνεύμονας , με εκδήλωση πνευμονίτιδας
  •  η καρδιά με περικαρδιτιδα και  τις ισχαιμικές αλλοιώσεις απο το μυοκάρδιο,
  • το λεπτό έντερο με στενωσεις αυλού και διάρροιες
  • η ουροδόχος κύστη με ατροφικό βλεννογόνο και διατεταμένα αγγεία
  • το ορθό , με αιμορραγικές κενώσεις
  • ο υγιής εγκεφαλος , με ανάπτυξη γλοίωσης και διαταραχη των ανώτερων λειτουργιών, μνήμη , συγκέντρωση.
  • Οι παρωτίδες, με επακόλουθη την μόνιμη ξηροστομία

Αυτές είναι μερικές από τις  όψιμες αντιδράσεις στην ακτινοβολία. Η καλύτερη θεραπεία είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ τους. Αυτό επιτυγχάνεται κατα τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας με την αποφυγή υπερβάσεων στην δόση ανοχής των οργάνων, ( βλ. Πινακα dose constraints).

Σε έμπειρα χέρια οι σοβαρές αντιδράσεις είναι ελάχιστες.

 

PHOTOGALLERY: (πατήστε στην εικόνα για να την δείτε σε πλήρες μέγεθος)

 

 

Αφήστε μια απάντηση