ΔΕΚΑ και …μία αλήθειες γιά την Ακτινοθεραπεία

logo

 

1η     η ακτινοθεραπεία  θεραπεύει τους καρκινικούς όγκους χρησιμοποιώντας  την υψηλής ενέργειας  ιοντίζουσα ακτινοβολία  η οποία παράγεται  από τον Ιατρικό Γραμμικό Επιταχυντή

2η      ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος είναι ο Ιατρός  εκείνος  που εφαρμόζει την ακτινοθεραπεία .

3η       η Ακτινοθεραπεία  διενεργείται   πέντε ημέρες την εβδομάδα . Δεν ακτινοβολούμε Σαββατο και Κυριακή.  Η κάθε  συνεδρία διαρκεί  λίγα λεπτά  και η παρουσία σας στο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα διαρκεί συνολικά περί την μισή ώρα.  Εχετε συγκεκριμένο ραντεβού .

 4η        Καταρχάς  υποβάλλεστε στην ειδική αξονική σχεδιασμού,  simulation CT,  μία  εξειδικευμένη, εύκολη  και δίχως σκιαγραφικά αξονική τομογραφία,που κατευθύνεται στην περιοχή του σώματος  που θα ακτινοβοληθεί  . Σε αυτές τις εικόνες θα σχεδιάσει ο γιατρός τον καρκινικό όγκο , και τα φυσιολογικά δοσοπεριοριστικά όργανα τα οποία πρέπει να προστατευθούν.

Στην συνέχεια θα κατασκευασθεί το πλάνο θεραπείας ( treatment plan) από το τμήμα Ακτινοφυσικής

 Γίνεται πολλή   δουλειά για εσάς προτού να μπείτε για την πρώτη  σας συνεδρία !!!

5η     η θεραπευτική μονάδα της ακτινοθεραπείας είναι το   ένα  GRAY ,  η διεθνής  μονάδα απορρόφησης  της ακτινοβολίας από την μάζα .

180 έως 200 cGy  είναι μία  καθημερινή δοσολογία και 6000 έως 7000  cGy  είναι  μία   τυπική συνολική θεραπευτική δόση. Ετσι η ακτινοθεραπεία είναι μία  θεραπεία η οποία  κτίζεται καθημερινά  και λίγο λίγο.  Διαβάστε  ένα βιβλίο, λοιπόν και υπομονή !!

6η      κατά την  ολιγόλεπτη συνεδρία της  ακτινοθεραπείας  σας  εσείς δεν νοιώθετε κάτι , βρίσκεστε μόνος σας μεν στον θάλαμο θεραπείας, αλλά οι τεχνολόγοι και ο γιατρός σας σάς παρακολουθούν αδιαλλείπτως .

Το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω σας, πάντα  σε απόσταση από εσάς , μπορεί να ακούτε τις μηχανικές αλλαγές στα στοιχεία του κατευθυντήρα,  στα προστατευτικά διαφράγματα, στην μεταβολή του ρυθμού δόσης, εάν υποβάλλεστε σε VMAT ακτινοβολία, αλλά εσείς συγκεντρωθείτε στην όμορφη μουσική που υπάρχει εκεί  για εσάς .
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ HALCYON Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΣΤΑ !!

 7η      η σύγχρονη ακτινοθεραπεία έχει ελάχιστες παρενέργειες,  επειδή ακριβώς  είναι στοχευμένη και χορηγείται από τα πολύπλοκα μηχανήματα  υψηλής τεχνολογίας

Οι ακτινοθεραπευόμενοι εξακολουθούν την επαγγελματική ζωή τους και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

8η        εσείς   ΔΕΝ ακτινοβολείτε  προς το περιβάλλον .

Ενώ η ακτινοβόληση  παύει συνεχίζεται η αντικαρκινική δράση της ,με ένα αόρατο και σιωπηλό τρόπο .
9η              η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται σε πολλούς όγκους και σε πολλαπλούς ασθενείς .  Μην επηρρεάζεστε από τα όσα ακούτε και βλέπετε στην αίθουσα αναμονής .Να θυμάστε οτι ο καθένας αποτελεί  και μία ξεχωριστή περίπτωση !!

10η      η βιολογική δράση της ακτινοθεραπείας κρατά γιά πολλές εβδομάδες μετά την αποπεράτωσή της . Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να επιστρέψετε μετά από 6 έως και 8 εβδομάδες ώστε  να αποτιμήσει το ολοκληρωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα . καταλαβαίνουμε την ανυπομονησία σας αλλά μην σπεύδετε να κάνετε την μαγνητική εκείνη ή να μετρήσετε το προστατικό αντιγόνο ,το  PSA!!