Καρκίνος του πνεύμονα – ακτινοθεραπεία ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Χειρουργική επέμβαση  είναι η θεραπεία εκλογής για τον πρώιμο καρκίνο πνεύμονα, μη μικροκυτταρικού τύπου. Όμως όταν οι ασθενείς δεν είναι κατάλληλοι  για χειρουργείο είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άλλων νοσημάτων, τότε η ριζική ακτινοθεραπεία  προσφέρει την τοπική ίαση με ισοδύναμα αποτελέσματα (5-ετής επιβίωση 20-50%).

Η συνολική δόση πρέπει να είναι υψηλή, > 66Gy. Σχήματα υπερκλασματοποίησης  με ακτινοβόληση δύο συνεδριών ημερησίως  εφαρμόζονται επίσης .

Για να αυξηθεί η δόση στον κακοήθη όγκο και να μειωθούν οι παρενέργειες αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τεχνικές ακινητοποίησης του σώματος, λήψη λεπτών τομών στην αξονική σχεδιασμού, προσεκτική επιλογή των στόχων της ακτινοβόλησης ( GTV, CTV ) , ενδελεχής σχεδιασμός των υγιών οργάνων ( καρδιά , πνεύμονας, οισοφάγος ) , επίπονος σχεδιασμός του πλάνου με την επιλογή ποικίλων εισόδων των δεσμών της ακτινοβολίας στο σώμα, γραμμικός επιταχυντής με υψηλή ενέργεια και με κατευθυντήρα πολλαπλών φύλλων ( MLC Collimator) , είναι απαραίτητα.

Η θεραπεία προκαλεί βαθμό δυσκαταποσίας, ( οισοφαγίτιδα ),  βήχα, ίσως πόνο και  ένα βαθμό δύσπνοιας   ( ακτινική πνευμονίτιδα).

Η κάθε μία από τις ακτινικές αυτές αντιδράσεις  ελέγχεται αυστηρά με τα διαγράμματα  DVH ( DOSE VOLUME HISTOGRAMS ), όπου η δόση που χορηγείται σε  ένα ορισμένο ποσοστό του πνεύμονα ή του οισοφάγου  διατηρείται  αυστηρά κάτω από μία συγκεκριμένη τιμή.

Ως παράδειγμα  32% του υγιούς πνεύμονα πρέπει να λαμβάνει συνολικά δόση 20Gy ( V20 < 32% )   ή  ο V5  να είναι όσο γίνεται μικρότερος. (Βλ. DOSE CONSTRAINTS)

Η ακτινοθεραπεία στα  μεγαλύτερα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα συνδυάζεται με σχήματα χημειοθεραπείας, ταυτόχρονα  και μετάχρονα.

Πολύ σημαντικά είναι και τα υποκλασματοποιημένα σχήματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένα από αυτά, είναι η χορήγηση δόσεως ΕΦΑΠΑΞ 8,5 Gy με διαφορά μιας εβδομάδος . Σχήμα,  που αποδεδειγμένα ανακουφίζει από δύσπνοια, πόνο, αιμόπτυση.

Η συνδυασμένη  θεραπεία είναι  και η πιο αποτελεσματική. Απαιτεί εμπειρία  από τον ακτινοθεραπευτή  και ιδανική συνεργασία με τον  συνάδελφο γιατρό ο οποίος εφαρμόζει την χημειοθεραπεία ( παθολόγο-ογκολόγο ).

Στο ΙΔΘ εφαρμόζουμε εκτεταμένα τις  συνδυασμένες χημειοακτινοθεραπείες σε συνεργασία με τους έμπειρους συναδέλφους του Παθολογικού Ογκολογικού Τμήματος.

Αφήστε μια απάντηση